-------
ТЕЛЕСКОПИ

*CELESTRON
*KONUS
*SKY-WATCHER

БИНОКЛИ
KONUS
ДАЛЕКОГЛЕДИ
KONUS
АКСЕСОАРИ
KONUS
SKY-WATCHER
CELESTRON
МИКРОСКОПИ
KONUS
КОМПАСИ
KONUS
ВИСОТОМЕРИ
KONUS

ХРОНОМЕТРИ
KONUS

ЧАСОВНИЦИ
KONUS
КРАЧКОМЕРИ
KONUS
ТЕРМОМЕТРИ
KONUS
ВЛАГОМЕРИ
KONUS
БАРОМЕТРИ
KONUS
ЛУПИ
KONUS
СЛ. ОЧИЛА
KONUS
ПРИЦЕЛИ
KONUS
НОВИ
ПРОДУКТИ

KONUS
SKY-WATCHER
CELESTRON

CCD КАМЕРИ
APOGEE

 
Внимание избирам телескоп!

1 - 2

Инструкции:
Модели:

 

KONUSMOTOR-500

Нютон с богато поле


д-р Самнър Дейвис

Публикувана в вестник Телескоп брой 32 (222), 9 август – 15 август 2005 г.


 

Като космолог и писател, самият аз съм използвал някои доста големи телескопи (с апертури над 90 cm ) и дори притежавах малък рефрактор преди много години. По-късно реших, че ще бъде много забавно, ако самия аз имам собствен малък телескоп, за да наблюдавам и практикувам астрофотография.
Но нямах никаква представа колко сложно е да намеря точният инструмент за мен. Добсъни, Нютони, Максутови, рефрактори… Не знаех от къде да започна.
Моите колеги почти не можеха да ми помогнат, защото повечето от тях използваха много големи телескопи и дори радиотелескопи. Поръчах си каталози от всички производители на астрономически телескопи, които намерих – и сега без съмнение съм в пощенските им списъци за цял живот.
Най-накрая, след 6 месеца разговори с други собственици на малки телескопи и взиране в каталози, стесних списъка от 37 уреда до 5. Всички те бяха тип Нютон, с екваториални монтировки и апертура между 100 и 150 mm.
Изведнъж решението стана още по-тежко. Бяха ми нужни още 5 месеца, през които посещавах магазини за телескопи, камери и астро-партита.

Най-накрая решението беше взето: KONUS.
Но кой от двата, които харесах? И двата имаха апертура от 115 mm , но единият от тях има късо фокусно разстояние, а аз исках да изследвам едновременно дълбокото небе и да се занимавам с фотография, така че KONUSMOTOR -500 бе крайния ми избор!

Доставка и сглобяване
Купих си моя малък KONUSMOTOR -500 от друг град и много се притеснявах, че може да се счупи по време на транспортирането. Но продавачът ме увери, че такива проблеми няма да имам. Телескопа пристигна в три кутии, чрез куриер и в отлично състояние.
Тъй като аз не съм особено сръчен, малко се притесних от голямото количество части, но с помощта на моята съпруга и чудесните инструкции телескопът беше сглобен напълно за 45 min .

Външен вид и конструкция
Яркият жълт тубус е направен от достатъчно тежък алуминий, но самата монтировка е напълно способна да понесе теглото. Телескопа идва с проследяващ мотор, с който ми бе нужно известно време докато свикна. Но след като веднъж го настроих, той вече следи достатъчно добре при фотографиране с дълги експозиции. За да балансирам телескопа, трябваше да добавя малко допълнителни тежести, след като прикачих към него 50 mm далекоглед, през който гидирах. Самият далекоглед също дава добри изображения самостоятелно, но е по-добър като търсач за KONUSMOTOR -500. Търсачът, който е в комплекта на телескопа, е много полезен при намиране на ярки обекти. Винтът за фокусиране е направен от много здрава пластмаса, алуминий или фибростъкло – не мога да кажа с сигурност – но езакрепен много стабилно. Освен това гривните, чрез които телескопът се окачва на монтировката, имат специален адаптер за паралелна астрофотография.

Качеството
Телескопът е коплектован с два окуляра, но аз реших да си купя по-голям асортимент, включително 25 mm окуляр, който комбиниран с късия фокус, дава кристално чист и богат поглед към небето. Опитвайки се да стигна до максимума в увеличението открих, че 245х е границата – всъщност, 245х и 275х изглеждат по-същия начин
Но при увеличения от 125х до 200х пред очите ми се разкриха сюрреалистични гледки с процепа на Касини и облачната покривка на Юпитер. Мъглявините оживяха, особено погледнати през специалния филтър за мъглявини. Звездните купове и другите ярки обекти станаха кристално ясни дори и при малки увеличения. А М31, прочутата галактика в Андромеда, изпълни зрителното поле на окуляра при средни увеличения. Разбира се, звездите със звездна величина до 10 m си остават като контрастни точки, а двойните се разделят ясно при повечето от наблюденията ми.

В заключение
Като имаме предвид способностите на този малък инструмент, неговото тегло и късото му фокусно разстояние , това е перфектният преносим телескоп. Идеален е за бърз поглед към планетите, мъглявините и двойните звезди.
Много харесвам този телескоп и си мечтая за мига, в който KONUS ще произведат подобен, но с диаметър на огледалото поне 35 cm .

За:
Първокачествен телескоп, лек и лесен за употреба, с много прилична цена. Изключително подходящ за тези, който търсят богати полета . Проследяващия мотор позволява дълги експозиционни времена при астрофотография. Гаранцията от 12 месеца е много по-дълга в сравнение с всички останали. Добра и стабилна монтировка. Непобедимо отношение цена-качество-поддръжка!

Против:
Триногата е малко нестабилна при астрофотография, освен ако не я използвате с най-малката й височина. Фокусиращия механизъм би могъл да бъде малко по стабилен, въпреки че и този не създава проблеми, дори при големи увеличения.

 

 

 

 

 

 

 

KONUSMOTOR-500
#1780

 

Окомплектовка:

Телескоп Нютон
Диаметър на огледалото D=114 mm
Фокусно разстояние F=500 mm
Светлосила f/4.3
Екваториална монтировка с мотор по ректасцензия
Търсач red dot
Метален статив от 69 cm до 116 cm
Два окуляра Plossl D=31.8 mm
10 mm (50x)
17 mm (30x)
Лунен филтър
Звездна карта
Инструкция

 

KONUS ITALIA GROUP S.R.L.
Via Mirandola, 45 37026 SETTIMO di P. VERONA
tel. +39 045 6767670 fax +39 045 6767671e-mail:
sales@konus.com

 

АНДРОМЕДА ООД
София 1463, ул. "Цар Асен" 49
тел. 986-99-75/76, 981-08-98, 981-13-27

Боряна Бончева, GSM: 088 7894056
Валери Генков, GSM: 088 8402475


e-mail:
andromeda@telescope.bg

sales@telescope.bg

 

астро-информация http://astro-info
.my.contact.bg

 

 
Copyright АндромедА, 2005, - София, ул. "Цар Асен" 49, тел. +3592 981 13 27, e-mail: andromeda@telescope.bg : sales@telescope.bg